Pages

mehmet. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Link and Search

tanganyika gölü

26 Aralık 2013 Perşembe

tanganyika gölü
           Baykal Gölü'nden sonra dünyanın ikinci derin gölü olan Tanganyika (yaklaşık 1.470 m.) dört ülkenin sınırlarıyla çevrilidir. Güneyinde Zambia, doğusunda Tanzanya, batısında Zaire ve en kuzeyinde Burundi yer alır. Uzunluğu 650 km., en geniş yeri ise 80 km.'dir. Son derece berrak ve temiz olduğundan 6-8 rol. derinlikte, 25 m. kadar net bir görüş mesafesi vardır. Yaklaşık 200 m.'den sonra oksijen çok azdır. Su özelliği bakımından oldukça sert ve alkali olup, pH 8-9, gR 13-15 dereceler arasındadır.
           Gölde bugüne kadar yapılan araştırmalarda 225 cichlid türü tespit edilmiştir. Bunun 175 tanesi endemik (gölün yerel balığı) olup, diğer 25 tür ise nehirlerden göle dahil olan cichlidlerdir. Bu gölün %45 kadarlık bir kesimi henüz araştırılamadığından, uzmanlar 200 türün daha keşfedileceğini belirtmektedir. Göl bölgesel olarak değişik ısı farklılıklarını gösterir (23 ile 27 derece arasında). Uzman Pierre BRICHARD 1970 yılında burada bir cichlid istasyonu kurarak, birçok cinsin taksonomi çalışmalarını yeniden düzenlemiştir.
          Tanganyika Gölü'nü irili ufaklı birçok ırmak besler. Bunlar arasında en önemlisi Zambezi nehridir. Birçok yerel olmayan balık, bu nehir vasıtasıyla göle girer.
                               Tanganyika Gölü'nü cichlidleri üç ekolojik gruba ayrılır:
- Kayalık sahil cichlidleri:
           Gölün birçok kıyısı irili ufaklı çeşitli kayalar1a çevrilidir. Kayalık kesimlerde yengeçler, kabuklular, bir çeşit siyah midye ve bir kaç tür amfipot tipi omurgasız yaşamaktadır. Bitki hemen hemen bu bölgede yok gibidir. Bu ekolojik sistemde yaşayan balıklar dibi kumlu bölgelerdeki balıklardan daha renklidirler. Besinlerini ise daha çok böcek larvaları, yavru balıklar, kabuklular ve kayaların üzerindeki algler oluşturur. Bu cichlidlere örnek olarak; Eretmoduslar, Spathoduslar, Tanganicoduslar, Julidochromisler, Lamprologuslar, ve bütün Tropheus türleri yaşamaktadır.
 - Kumluk ve kayalık bölgelerde yaşayan cichlidler:
          Gölün Tanzanya sahilleri kumluk ve çok az bir kesimi de kayalıktır. Bu bölgedeki cichlidlerin, bir çoğu parlak gümüşi, donuk sarı ve çok koyu duman rengine sahiptir. Derinlerde, 15-20 m. derinlikteki cichlidlerin rengi ise olağanüstü fosforik mavi tonlardadır. Kumları karıştırarak küçük böcekleri, salyangozları ve saz bitkilerini yerler. Bu bölgede yer yer bitki kümelerine de rastlanır. Tanzanya'nın güney sahil kıyılarında Vallisneria Spiralis deseserrulata adında suyun dışına kadar çıkabilen sazlar bulunur. Bu bölgenin cichlidlerine örnek olarak Ektoduslar, Cardioparnynx, Collochromisler, Ophtalmotilapialar, Cyathopharnynx ve Xenotilapiaları sayabiliriz.
 - Derin su cichlidleri:
          Gölün 60 m.'den sonrasında yoğun çamur kum birikimi ve binlerce boş salyangoz kabuğu bulunmaktadır. Genelde bu derinliklerde yaşayan cichlidlerin en iyi bilineni Trematocaralardır. Boyları 8-12 cm. kadar olur. Akvaryum dünyasında tanınmamışlardır. Gölün açıklarında yaşayan ve bir çeşit sardalya sürülerini takip eden, Bathybates, Hemibatesler ve dünyanın en iri cichlidi olan (yaklaşık 100 cm. ve 4-4.5 kg.) Boulengerochromis microlepis'tir. 100 m. derinlikte yaşayan bu balıklar yalnızca üremek için 4 ile 10 m. derinliğe gelerek kayalık-kumluk bölgelere yumurtalarını dökerler. Çeneleri güçlü kanin dişler içerir. Yırtıcı olduklarından karma akvaryumlarda tutulmazlar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Most Reading

Sidebar One