Pages

mehmet. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Link and Search

Tropheus Beslemek, bakımı, sevgisi

26 Aralık 2013 Perşembe

1. Sık sık su değişimi yapın. Tropheus iyi su şartlarına ihtiyaç duyar. Haftada %30 su değişimi, su kalitesinin yüksek tutulmasına yardımcı olur ve biyolojik filtrenin olumsuz etkilenmesini önler.

2. Ağırlıklı olarak spirulina içeren yemler kullanın. Biz günde altı kere yemleme yapıyoruz ve bunların dördünde spirulina içeren yemler kullanıyoruz. Diğer iki yemlemede de cichlidler için üretilmiş pul yemlerden veriyoruz. Balıklarınızı kan kurdu gibi diğer yemlerle de beslemeniz mümkündür, ama neden risk alasınız ki?

3. Az miktarlarda, sık sık yemleme yapın. Balıklarınız için bir yemleme planı oluşturun, ancak az miktarlar kullanın. 15 dakika ara verin ve sonra tekrar yemleyin. Tropheus karnı şişene kadar yemeye devam edecektir. Onları yemleme zamanında izlemek keyiflidir. Birilerinin yemlerken balıklarını kaybettikleri üzerine anlattığı hikâyeleri muhtemelen duymuşsunuzdur. Tahminimce bu kişiler balıklarına aşırı yem atmışlardır.

4. Tropheusları büyük bir grup hâlinde tutun. On iki, minimum sayı olmalıdır. Baskın balık için daha az sayıdaki balığa sataşmak daha kolaydır. Ancak akvaryum yeterli kalabalığa sahip olduğu müddetçe, baskın balığın agresifliğinin etkileri dağılıp azalabilir.

5. Tropheus bakılan akvaryumun uzunluğu minimum 120 cm, hacmi ise 280 litre veya daha fazla olmalıdır. Balıklar büyüdükçe, baskın balık daha geniş bir bölgeye ihtiyaç duyacaktır. Küçük bir akvaryumda balıkların rahat edeceği alanlar pek bulunmaz. Sonuç olarak baskın balık diğerlerini yaralayacak veya öldürecektir.

6. Akvaryumda başka balık bakacaksanız, sadece Tropheusa benzeyen türler tercih etmelisiniz. Burada benzerlikten kasıt, beslenme ve sindirim sistemindeki benzerliktir. Eretmodus cyanostictus, uygun bir örnektir. Tropheus ve Frontosa bir arada tutulabilir, ama beslenmeleri farklıdır. Tropheus farklı tipteki balıklarla bir arada tutulursa, bloat sorunu baş gösterebilir.

7. Balıklarınızı rahatsız etmeyin. Balıklar üzerinde stres yaratacak uygulamalardan kaçının. Her hafta su değişimini aynı gün ve aynı miktarda yapın. Her gün ışığı aynı zamanlarda açıp kapayın. Balıklarınızı aynı yemlerle aynı aralıklarla besleyin. Her zaman aynı şeyleri yapmaya gayret gösterin.

8. Yemleme zamanlarında Tropheusları gözlemleyin. Yem yemeyen balığı erkenden farkedip yakalamak, olası rahatsızlıklarını tedavi etmede kolaylık sağlayacaktır.

9. Akvaryuma yeni Tropheus eklerken dikkatli olun. Akvaryuma yeni bir Tropheus koymanın en uygun yolu, balığı akvaryuma geceleyin ışıklar kapalıyken salmak ve 24 saatliğine akvaryumun çevresini örtmektir.

10. Akvaryumda aşırı agresif bir balık varsa, onu belli bir süre karantinaya alın. Verdiği rahatsızlık fazlalaştığı zaman, aşırı agresif bir balığı ayırın ve birkaç gün ayrı tutun. Tropheuslar sosyal balıklardır ve bu uygulama sonucu grupta yeniden düzenleme gerçekleşir. Agresif balık tekrar diğerlerinin arasına konulduğunda eski düzen her zaman geri gelmez. Bu uygulama sayesinde daha ılımlı bir akvaryum yaratabilirsiniz.

tanganyika gölü

tanganyika gölü
           Baykal Gölü'nden sonra dünyanın ikinci derin gölü olan Tanganyika (yaklaşık 1.470 m.) dört ülkenin sınırlarıyla çevrilidir. Güneyinde Zambia, doğusunda Tanzanya, batısında Zaire ve en kuzeyinde Burundi yer alır. Uzunluğu 650 km., en geniş yeri ise 80 km.'dir. Son derece berrak ve temiz olduğundan 6-8 rol. derinlikte, 25 m. kadar net bir görüş mesafesi vardır. Yaklaşık 200 m.'den sonra oksijen çok azdır. Su özelliği bakımından oldukça sert ve alkali olup, pH 8-9, gR 13-15 dereceler arasındadır.
           Gölde bugüne kadar yapılan araştırmalarda 225 cichlid türü tespit edilmiştir. Bunun 175 tanesi endemik (gölün yerel balığı) olup, diğer 25 tür ise nehirlerden göle dahil olan cichlidlerdir. Bu gölün %45 kadarlık bir kesimi henüz araştırılamadığından, uzmanlar 200 türün daha keşfedileceğini belirtmektedir. Göl bölgesel olarak değişik ısı farklılıklarını gösterir (23 ile 27 derece arasında). Uzman Pierre BRICHARD 1970 yılında burada bir cichlid istasyonu kurarak, birçok cinsin taksonomi çalışmalarını yeniden düzenlemiştir.
          Tanganyika Gölü'nü irili ufaklı birçok ırmak besler. Bunlar arasında en önemlisi Zambezi nehridir. Birçok yerel olmayan balık, bu nehir vasıtasıyla göle girer.
                               Tanganyika Gölü'nü cichlidleri üç ekolojik gruba ayrılır:
- Kayalık sahil cichlidleri:
           Gölün birçok kıyısı irili ufaklı çeşitli kayalar1a çevrilidir. Kayalık kesimlerde yengeçler, kabuklular, bir çeşit siyah midye ve bir kaç tür amfipot tipi omurgasız yaşamaktadır. Bitki hemen hemen bu bölgede yok gibidir. Bu ekolojik sistemde yaşayan balıklar dibi kumlu bölgelerdeki balıklardan daha renklidirler. Besinlerini ise daha çok böcek larvaları, yavru balıklar, kabuklular ve kayaların üzerindeki algler oluşturur. Bu cichlidlere örnek olarak; Eretmoduslar, Spathoduslar, Tanganicoduslar, Julidochromisler, Lamprologuslar, ve bütün Tropheus türleri yaşamaktadır.
 - Kumluk ve kayalık bölgelerde yaşayan cichlidler:
          Gölün Tanzanya sahilleri kumluk ve çok az bir kesimi de kayalıktır. Bu bölgedeki cichlidlerin, bir çoğu parlak gümüşi, donuk sarı ve çok koyu duman rengine sahiptir. Derinlerde, 15-20 m. derinlikteki cichlidlerin rengi ise olağanüstü fosforik mavi tonlardadır. Kumları karıştırarak küçük böcekleri, salyangozları ve saz bitkilerini yerler. Bu bölgede yer yer bitki kümelerine de rastlanır. Tanzanya'nın güney sahil kıyılarında Vallisneria Spiralis deseserrulata adında suyun dışına kadar çıkabilen sazlar bulunur. Bu bölgenin cichlidlerine örnek olarak Ektoduslar, Cardioparnynx, Collochromisler, Ophtalmotilapialar, Cyathopharnynx ve Xenotilapiaları sayabiliriz.
 - Derin su cichlidleri:
          Gölün 60 m.'den sonrasında yoğun çamur kum birikimi ve binlerce boş salyangoz kabuğu bulunmaktadır. Genelde bu derinliklerde yaşayan cichlidlerin en iyi bilineni Trematocaralardır. Boyları 8-12 cm. kadar olur. Akvaryum dünyasında tanınmamışlardır. Gölün açıklarında yaşayan ve bir çeşit sardalya sürülerini takip eden, Bathybates, Hemibatesler ve dünyanın en iri cichlidi olan (yaklaşık 100 cm. ve 4-4.5 kg.) Boulengerochromis microlepis'tir. 100 m. derinlikte yaşayan bu balıklar yalnızca üremek için 4 ile 10 m. derinliğe gelerek kayalık-kumluk bölgelere yumurtalarını dökerler. Çeneleri güçlü kanin dişler içerir. Yırtıcı olduklarından karma akvaryumlarda tutulmazlar. 

Tropheus Rehberi

ropheuslar gerçekten inanılmaz güzel hayvanlar.Koloni balığı olması , birçok varyetesi bulunması Tropheuslar için ciddi avantaj sağlar.Hele birde uygun ortamı oluşturup , türünün güzel örneği olan bir koloniye sahip olup üretmeye başladığınız zaman Tropheuslara olan bağımlılığınız gitgide artıyor.Hobiciler arasında Tropheuslar hakkında çoğunlukla bilinen şey zor bakımı olmasıdır.Aslında Tropheuslar ile ilgili birazcık araştırma yaptıktan sonra bakımı çokta zor olmayan bir türdür Tropheuslar.Yalnızca balık alırken , akvaryum kurulurken , yemlenirken vs. birkaç önemli nokta hakkında biraz bilgi sahibi olunca artık Tropheuslar zor bir tür olmaktan çıkar.Forumumuzda Tropheuslara heves salan birçok akvarist arkadaşımız bulunmakta olup Tropheus akvaryumu için ve Tropheus bakımı için birçok konu açılmakta.
Örneğin ; ölçüler ne kadar büyük olursa hacim o kadar büyük olacağından su değerleride o kadar iyi olur , ölçüler ne kadar büyük olursa o kadar çok balık ekleyebilirsiniz , ölçüler ne kadar büyük olursa o kadar çok kaya koyabilirsiniz gibi... Benim düşüncem Tropheus akvaryumlarında yükseklikten ziyade uzunluk ve genişliğe önem verilmelidir.Aşağıda bazı ölçüler vereceğim mümkün olduğunca o ölçülerden aşağıya düşmeyin derim.Gönül isterki herkes dilediği büyüklükte bir akvaryuma sahip olsun ama malesef öyle olmuyor.Herkes imkanları doğrultusunda bir akvaryuma sahip oluyor.Aşağıdaki ölçülerin hacimlerine oranla balık eklemesi yapmalısınız.Yani nede olsa benim hacmim çok deyip aşırı canlı yükü yapılırsa bu sefer fazla olan hacminizde işe yaramaz.




Her konuya ayrı ayrı cevap yazıp konuyu parçalayacağımıza böyle bir makale yazıp , makalede güzel ve sağlıklı bir akvaryum nasıl kurulur , neler gerekli , neler gereksiz , nasıl bakım yapılır , ne verilir ne verilmez gibi konuları ele alarak yeni başlayacak olan veya başlamayı düşünen tüm Tropheus sevdalılarına yol göstermek istedim.Şimdi adım adım sıfırdan Tropheus akvaryumunu kurmaya başlayalım ; 


Şahsen kendim bugüne kadar 5 çeşit kum kullandım.Hepsini denedim , tecrübe ettim.Piyasada doğal akvaryum kumu adı altında satılan kumlardan kullandım bir süre gözlemledikten sonra kumu değiştirmeye kadar verdim çünkü kum taneleri büyük geliyordu balıklar için.Ayrıca çok küçük yem parçaları arasına girebiliyordu o yüzden bu kumdan memnun kalmadım. Bir ara siyah kum denedim fakat o hepten berbat çıktı.Çünkü Tropheuslar çevresinden çok çabuk etkilenen balıklar olduğundan siyah kumda balıklarda ortama uyarak kendilerini kömür gibi siyah yapıyorlar.O yüzden kesinlikle siyah kum tavsiye etmiyorum pişman olursunuz yoksa. Silis kum kullanmaya başladım ve anladımki bundan önceki kullandığım her iki çeşit kumdanda çok daha iyi ve doğal görünüyordu.Uzun bir süre kullandıktan sonra kuvar kumlar ilgimi çekmeye başladı.
Tamda tür değiştirdiğim zamana denk geldiğinden tabandaki tüm silis kumu çıkararak kuvar kum ile değiştirdim. Kuvars kumun rengi silis kumdan daha açıktı.Balıklar renklerini çok daha fazla vermeye başladılar.Ayrıca kumun aralarınada yemler ve dışkılar giremiyordu tıpkı silis kumda olduğu gibi.Bu kumumdanda çok memnun olduğumu söyleyebilirim.Daha sonra tekrar tür değiştirmeye karar verdiğimde Tropheus akvaryumuna daha fazla odaklanarak köklü değişiklikler yapmaya karar verdim ve değişikliklerin ikinci sırasında (birinci sırada akvaryumu değiştirmek vardı)suya etki edecek bir kum kullanmak vardı.
Tercihimi 0 numara beyaz mercan kumundan yana yaptım. Yeni akvaryumda yeni kum kullanmaya başladım.Mercan kumu inanılmaz güzel bir kum.Kum o kadar temizki çuvaldan leğene boşaltıp yıkamaya başladığımda kumun pırıl pırıl olduğunu gördüm.Yani yıkamadan akvaryuma koysam bile su pırıl pırıl olacak düzeyde bir kum.Fakat şunuda kesinlikle belirtmeliyim ki piyasadaki her mercan kumu bu kadar temiz olmayabiliyor.Çünkü yıkandığında leş gibi su çıkan mercan kumuda gördüm.O yüzden tavsiyen ne kadar temiz olursa olsun siz kumunuzu yinede yıkayın.
Bu arada kumun rengi çok açık krem rengi olduğundan balıklar maksimum düzeyde renklerini vermeye başladılar.Ayrıca mercan kumunun suya etkisi olduğundan dolayı 7.6 olan PH'ımı 8.5 olarak sabitledi.Ki bu iyi bir değer Tropheuslar için.Tabi daha fazla olsa daha iyi olur. Sonuç olarak tercih sırasına göre kumları sıralacak olursam ; 
1)Mercan kumu 2)Kuvar kum (Bej rengi) 3)Silis kum Bunların dışında tavsiyem yok.Midye kırığı hiç kullanmadım ama kullananlarda pek memnun değil.Suyu sertleştiriyor diyorlar fakat tanelerin arasında çok fazla pislik kalıyormuş + görsellik olarak iyi değil. Birde şunu belirtmekte fayda var ; hangi kum olursa olsun "0 / 0.5 / 1.0" numara aralığında bir seçim yapın.Şuanda mevcut kumum 0 numara.Tam istediğim boyutlarda taneleri var. TAŞ/KAYA SEÇİMİ 

Bizlerde Tanganyika gölünü taklit ettiğimden ötürü akvaryumumuzda bu tip kayalara yer vermemiz gerekir.Bunun yanında seçtiğimiz kayaların renginin kumumuz ile aynı olmasına , aynı olmasa dahi yakın bir renk olmasına dikkat etmeliyiz.Bu akvaryumunuzu daha doğal bir hale getirecektir.Aksi takdirde kayaların çok sırıttığı bir akvaryum doğal olmaktan çıkar.Ben kendi kayalarımı genellikle doğadan toplarım kumumun renginde olmasınada özen gösteririm.Taş ile kumun uyumlu olmasının önemi yukarıdaki fotoğrafta açıkça görünmekte. FON SEÇİMİ 
Tropheus akvaryumunda fon seçimide çok önemlidir.Çünkü fon , balığın rengine doğrudan etki eden bir etkendir.Dikkat ederseniz bundan önceki eklediğim örnek Tropheus akvaryumlarındada mavi fon kullanılmış.Tıpkı kum denemeleri gibi zamanında fon denemeside yaptım.İlk zamanlar siyah fon kullandım ve sonuç gerçekten berbattı.Çünkü balıklarım sürekli arka camın dibine gidip renklerini simsiyah yapıyorlardı.Ayrıca balıklarda ciddi bir ürkeklik sözkonusu idi. Akvaryuma koyu renklerin hakim olmasından dolayı renklerini tam olarak veremeyen balıklara güzel bir örnek ; 
Siyah fonun bu etkisi gördükten sonra gece mavisi tonlarında mavi fon kullanmaya başladım.Siyah fon'a oranla ciddi derecede fark vardı.Balıklar renklerini vermeye başladılar ve ürkeklikleride yavaş yavaş gitti.Akvaryumda dolaşmaya başladı balıklar.Daha sonra yukarıda kum seçimi konusundada bahsettiğim gibi akvaryum ve kum değişikliği yaptığım sırada fon renginide biraz daha açmaya karar verdim.Böylelikle açık renk kum , açık renk kaya ve açık renk fondan oluşan bir akvaryum kurdum.Sonuç mükemmel oldu.Balıklar hemen ortama alışıp gezmeye dolaşmaya ve renklerinide açık bir şekilde vermeye başladılar.O yüzden kesinlikle fonun etkisininde balıkların üzerinde çok büyük olduğunu tecrübe ettim.
Ayrıca şunuda belirtmek istiyorum.Civarınızda reklamcı varsa onlardan fon temin edebilirsiniz.Ben tüm fonlarımı reklamcılardan yada direk gider folyo satan dükkanlardan temin ederim.Hem istediğim tonlarda bulabiliyorum hemde piyasadan daha ucuza temin edebiliyorum.Hatta şöyle bir tüyo verebilirim ; reklamcılar genelde ORACAL marka folyo kullanırlar.O yüzden bulma olasılığınız daha fazla.Aşağıda ORACAL'ın renk kataloğu bulunmakta.Hoşunuza giden ton'un kodunu öğrenip reklamcıya yada folyo satan dükkana gitmeniz yeterli olacaktır.Burada gördüğünüz rengi aynen vereceklerdir. 
Bu arada siyah fon kullanıpta memnun olan arkadaşlarımızda illaki vardır.Tabiki herkes istediğini seçmekte özgürdür. Ayrıca bu şekilde fon kullanmayıp strafordan kendi hayal gücünüz ile istediğiniz şekilde fon elde edebilirsiniz.Yalnız bu fonlar akvaryum hacminden çaldığı için ben tercih etmiyorum.Ama görsellik bakımından çok güzel oldukları belli. AYDINLATMA SEÇİMİ 
Tropheus akvaryumları boyları ve genişlikleri itibari ile büyük olduklarından floresan lamba kullanımına daha fazla müsait.Onun için tasarruflu ampul yahut armut ampul kullanımı pek yerinde olmayacaktır.Kullanılabilecek floresan çeşidi boldur.Yani akvaryumlarda kullanılmak üzere üretilen floresanların yanısıra elektrikçilerde satılan floresanlarda kullanılabilir.Kendim hemen hemen 2.5 - 3 senedir Tropheus akvaryumlarımda hep elektrikçilerden tedarik ettiğim çeşitli floresanları kullandım.Gene aynı şekilde kurmuş olduğum malawi akvaryumlarındada elektrikçilerden tedarik ettiğim çeşitli floresanları kullandım.
Philips , Sylvania , Osram gibi markaların floresanlarını kullanabilirsiniz.Hatta farklı markalardan ampülleri kombine olarak kullanabilirsiniz.Ben marka olarak Philips öneriyorum. Philips'in aşağıdaki floresanlarından akvaryumunuz için uygun olan herhangi birini seçebilirsiniz.830-840 ve 865 olanlar gün ışığı yani sarımtrak tonlarında.765 olan ise beyaz olan
.Ben akvaryumunumda 2 adet Philips TL-D 36W/54-765 kullanıyorum.Gayet yeterli bir aydınlatma sağlıyor. Philips MASTER TL-D Xtra 18W/830 Philips MASTER TL-D Xtra 18W/840 Philips MASTER TL-D Xtra 18W/865 Philips MASTER TL-D Xtra 36W/830 Philips MASTER TL-D Xtra 36W/840 Philips MASTER TL-D Xtra 36W/865 Philips TL-D 58W/54-765 Philips TL-D 36W/54-765 Philips TL-D 18W/54-765 Aydınlatma süresine gelince ise ; bu aslında kişinin isteğine göre değişir ama günde en az 4 saat , en fazla 10 saat yanması gerektiğini düşünüyorum.Özellikle sabah ve akşam yemleme yapmadan yarım saat öncesinde lambaların yanması ve yarım saat sonra yemleme yapılması daha yerinde olur.
Sizlerde dediğim gibi yemleme yapacağınız saatlerde ve eğer akvaryumunuz işyeri yada başka herhangi bir yerde olmayıp evinizde ise akşam olduğunda akvaryumunuzun karşısına geçip balıklarınızı izleyerek keyif almak istiyorsanız aydınlatma saatlerini ona göre ayarlayabilirsiniz. Aydınlatma için Timer kullanımını kesinlikle öneriyorum.Çünkü hem akvaryum aydınlatması düzenli bir şekilde olur hemde ışığı açık unutup uyuma yada herhangi bir yere gittiğinizde ışığın boşuna açık kalması gibi bir durum olmaz.24 saati 15'er dakikalara bölerek istediğiniz anda Timer sizin belirlediğiniz saatlerde ışığınızı yakar ve yine sizin belirlediğiniz saatlerde kapatır.Hatta balıklar bile bu sisteme öyle bir alışıyorlarki , eğer yukarıdada bahsettiğim gibi yemlemeyi ışık yandıktan yarım saat sonra falan yapıyorsanız , sabahleyin yada akşamleyin timer ışığı yaktığında göreceksinizki balıklarınız yemleme saatinin geldiğini anlayıp hemen akvaryuma yem attığınız tarafta sizi bekliyor olacaklar.
Ben akvaryumumu günde 1+4 olmak üzere 5 saat aydınlatıyorum.Yani sabahtan 1 saat , akşam 4 saat aydınlatıyorum.Timer'ımıda ona göre ayarladım. Aydınlatma ilk olarak sabah saat 05:30'da yanmaya başlıyor , 06:00'da yem veriyorum , 06:30'ta timer aydınlatmayı kapatıyor.Akşam 18:00'de timer aydınlatmayı tekrar yakıyor , 18:30'da yem veriyorum daha sonra 3 saat sonra yani 21:30'da tekrar yem veriyorum ve 22:00'de timer tekrar ışığı söndürüyor.Bu hergün bu şekilde devam ediyor. Timer'ı koçtaş , Tekzen yada diğer elektriçilerde bulabilirsiniz.Hem digitali hemde mekanik olanı mevcut. 
Ayrıca fiyatlarda birbirlerinden çok farklı.Sizler bütçenize göre istediğinizi seçebilirsiniz.Bana soracak olursanız ben mekanik timer'ı tavsiye ederim. YEM SEÇİMİ Yem seçimi her balık için önemlidir ancak söz konusu balık Tropheus ise çok daha dikkatli davranmak gerekir.Çünkü bu türün yaşadığı sorunların başında yem gelir.Tabi yeme ve yemlemeye dikkat edilmediği zaman. Tropheuslar gölde günlerini kayalar üzerlerindeki yosunları kazıyarak geçirirler. Tropheuslar bitkisel beslenen canlılar olduklarından ötürü yalnızca protein ile beslemek balığı ölüme götürür.Balığın bitkisel beslenmesi hiç bir zaman etçil beslenmemesi anlamına gelmez.Ara ara (haftada bir yada 10 günde bir) protein içeren yemler verilebilir. 
Hangi tür olursa olsun , beslenmesine uygun çeşitli yemler verilmeli.Yani sürekli aynı yemi vermek yerine farklı markaların farklı içeriklere sahip yemlerini kullanmanız daha yerinde bir karar olur.Eğer olaya kendi açımızdan bakacak olursak , hergün aynı yemeği yemek mi daha hoş gelir yoksa farklı yemekleri değişmeli olarak yemek mi ?
 Piyasada çeşitli markaların çeşitli bitkisel yemleri bulunmakta.Bunlardan hangileri sizin için uygun gelirse onları kullanabilirsiniz.Ayrıca bitkisel yemlerin yanında ara ara balıklarınıza protein yemide verebilirsiniz. Markalar ve yemler konusunda biraz daha detaya inecek olursak ; Tropical , Sera , Tetra , New Life Spectrum , Dainichi , OSI , Omega one gibi markaların yemlerini rahatlıkla kullanabilirsiniz.Birde şunu hatırlatmakta fayda var ; aynı markanın 3 farklı yemi yerine 3 farklı markanın birer farklı yemini almak daha isabetli olur. Yukarıdaki yazdığım markaların bazı yemlerini buraya tavsiye amaçlı yazıyorum.
Bunların içinden hangisini isterseniz kullanabilirsiniz.Ama dediğim gibi mümkünse en az 3 farklı yem kullanın. Tropical Spirulina Süper Forte Tropical Spirulina Granülat Tropical Spirulina Flake Tropical Spirutabin Tropical Vegetable Tropical Malawi 
Sera Flora Sera Spirulina Tablet Tetra Phyll Tetra Pro Vegetable New Life Spectrum Cichlid Formula New Life Spectrum Thera A Dainichi Veggie FX Dainichi Deluxe Gibi yemleri güvenle kullanabilirsiniz.Bunların dışında arada bir verebileceğiniz birkaç çeşit yem daha var.Onları herhangi bir karışıklık olmaması için ayrıca yazmayı uygun gördüm. Tropical Krill Flake Tropical Kelp Algea Flake Bu yemleride haftadan haftaya yada 15 günde bir verebilirsiniz.
Daha sıklıklada verilebilir ama belki alışkın olmayan balıklarda sorun çıkarabilir. Benim tavsiyem eğer damızlık balık aldıysanız önceki sahibine balıklara hangi yemleri verdiğini sorun.Aksi takdirde balık ya verdiğiniz yemleri yemiyor , yesede zorluk çekiyor.Yada alışkın olmadığı bir yemi yediğinden ötürü balıkta sıkıntılar görülmeye başlanıyor.Bunu daha önce 2 kez denedim ve her deneyişimde sıkıntı olduğunu gözlemledim.O her zaman balığınızın alışkın olduğu yemleri kullanın.Eğer balığın alışkın olduğu yemlerin dışında farklı bir yeme daha alıştırmak istiyorsanız yeni yemi 2-3 günde bir az az vermeye başlayın.
Balığın yemi yediğini gördükçe ve balıkta herhangi bir etki yapmadığını gördükçe yemi arttırabilirsiniz. Yavru balık beslemek , damızlık balık beslemekten biraz daha farklı.Çünkü yavru balık henüz herhangi bir yeme alışkın olmadığından yavruluğundan itibaren hangi yem ile beslemeye başlarsanız o yeme alışır ve dolayısı ile sıkıntı yaşama olasılığınız daha düşük olur.Fakat balık nede olsa yavru deyipte proteine yüklenirseniz gene olmaz.Bitkisel yem ile orantılı olarak kullanmalısınız protein yemlerini. Tropical Krill Flake çok yüksek oranda protein içerir.Karoten bakımındanda zengindir.Yavrulara haftada birkaç defa ara öğünlerde çok az az verebilirsiniz.Balığın renklerine etki edecektir.Yine aynı şekilde Tropical Kelp Algea Flake'ide aynı şekilde az az verebilirsiniz.Ama bu tip yemleri her zaman kontrollu olarak vermenizi öneririm. New Life Spectrum'u her gün verenlerde var , haftada bir verenlerde var.Bu yemin balıklara herhangi bir zarar verdiğini duymadım , görmedim.Fakat ben haftada bir vermeyi tavsiye ediyorum.Tetra Pro Vegetable'ıda hafta 1-2 defa vermeyi öneririm , her ne kadar hergün verilebilsede. Sera Granügreen yazmadım yukarıdaki listede çünkü Granügreen su ile temas ettiğinde oldukça büyüdüğü için balıkların bağırsaklarındada şiştiğini ve balığın rahatsızlanmasına neden olduğunu birçok kez duydum.
2008 senesinde beslediğim balıklara Granügreen veriyordam bloat'tan 2 tane kayıp vermiştim.Yine bu şekilde balıklarını granügreen ile besleyip kayıp yaşayan birçok kişi gördüm.Hatta çoğu yem kabının üzerinde su ile temas halinde şişip bloat'a neden olmaz tarzı bir yazı görmek mümkün. Ben balıklarıma aşağıdaki yemleri veriyorum ; Tropical Spirulina Süper Forte Tropical Vegetable Sera Flora Dainichi Veggie FX Tetra Phyll Tetra Pro Vegetable ------------------------------------------------- New Life Spectrum Cichlid Formula Tropical Kelp Algea Flake Tropical Krill Flake Bitkisel yemleri akşam üzeri ve akşam veriyorum.New life spectrum , Dainichi , Tetra Pro Vegetable gibi yemleri sabahtan veriyorum.Krill Flake ve Kelp Algea Flake'i haftada bir yada duruma göre 10 günde 1 veririm.
Damızlık balıklara her ikisinide vermiyorum. Haftada bir gün (pazar) günleri balıklara yem vermeyip bağırsaklarının boşalmalarını sağlıyorum. Ufuk Bey'in (predator) pul yem ve granül yem için görüşü şu şekilde ; Bazı akvaristler de kesinlikle pul yem tercih etmiyorlar nedenini suda çok dağıldığı için vb. nedenler . Bana kalırsa ben hem granül hemde pul yem de kullanıyorum pul yeminde bana göre bir (-) olmadıgı gibi (+) yanıda tankta anaçları ile beraber büyüyen yavrulara granül yemler hem büyük geliyor hemde ilk zamanlarında yukarı çıkıp yem kapamadıkları için aç kalıyorlar ama pul yem attığınızda illaki onun saklandığı kayanın önüne bir kaç parça yem geliyor ve saklandıkları yerden çıkıp yemi kapıyorlar. TÜR SEÇİMİ 
Tropheuslar çok fazla varyetesi bulunan canlılardır.Artık buradan sonra seçim yapmak sizlere kalmış.Zaten Tropheuslara heves sardıysanız bu türü muhakkak az yada çok incelemişsinizdir ve dolayısı ile muhakkak "işte bu türü besleyeceğim" yada "besleyeceğim tür bu olmalı" tarzında bir bir konuşma geçmiştir içinizden. Kendimi örnek verecek olursam ; Ben Tropheus'u İkola ile tanıdım.Daha doğrusu gördüğüm ilk Tropheus türü İkola sanıyordum ve başka hiç bir türü olmadığını sanıyordum.Tamam zamanla araştırarak , görerek , inceleyerek 4-5 senede çok fazla türü olduğunu gözlemledim.Şuana kadar Tropheus'un 7 - 8 farklı türünü besledim.Ama Black ırkından (Ikola , Bemba vs) aldığım zevki diğer hiçbirinden alamadım.Yani sonuca bağlayacak olursak eğer benim favorim İkola , Bemba , Kriza ve Bulupoint olup bugüne kadar hepsinide besledim. Tür seçimine karar verdikten sonra önemli olan bazı noktalar var. - Yavrumu alacaksınız yoksa damızlıkmı ? - Yavru olursa sayı kaç olacak , damızlık olacaksa sayı kaç olacak ? - Balığı nereden temin edeceksiniz vs... ? 
Yavru ve damızlık balıkları şimdi ayrı ayrı ele alarak konuyu genişletelim ; Yavru balık almanın bazı avantajları ; - Yavrudan bir arada büyüyen koloni daha oturaklı olur. - Koloni bireylerin aralarındaki bağ'da kuvvetli olur. - Kavgalar daha az olur. - Balıklar elinizde büyür. - İstediğiniz yeme alıştırabilirsiniz. - Akvaryumunuzdaki su şartlarına alıştırabilirsiniz. - Sıkı bir besleme ile daha fazla renk bastırabilirsiniz. - Yavru , damızlığa oranla çok daha makul fiyatta oluyor.Yani 1 damızlık fiyatına 4-6 adet yavru almanız mümkün. Yavru balık almanın bazı dezavantajları ;
- Calvuslar kadar olmasada yinede yavaş büyüyor.Özellikle 4-6 cm arası sanki büyümeleri duruyor. - Üreme çağına gelmeleri ciddi sabır gerektiriyor.
- Üreme çağına geldiklerinde düzenli yumurta tutmaya başlamalarıda ciddi sabır gerektiriyor. - Hastalıklara karşı damızlıklar kadar dayanıklı olmuyor. Damızlık balık almanın bazı avantajları ; - Üreme çağına gelmesini besleme gibi bir durum söz konusu olmuyor. - Alırken kesin cinsiyet ayrımı yapma şansınız oluyor.
- Sağlıklı bir koloniye sahip olursanız düzenli yavru verebiliyor. - Ürettiğiniz yavruları satarak damızlıklarınızın parasını çıkarabilirsiniz.
- Hastalıklara karşı yavrulardan daha dayanıklılar.
- Ürettiğiniz yavrulardan kendinize , ileriyi düşünerek damızlık ayırabilirsiniz. Damızlık balık almanın bazı dezavantajları ;
- Su şartlarınıza uyum sağlamada sıkıntı olabiliyor.
- Büyük bir koloniye sahip olmak isterseniz çok ciddi miktarları gözden çıkarmanız gerekiyor. - Balığın alıştığı yemi vermelisiniz aksi takdirde hemen tepki verebiliyorlar. 
- İstediğiniz oranda bulamayabiliyorsunuz.
- Bazı türler inanılmaz pahalı olabiliyor.
- Tek erkekli kolonide erkek balık öldüğünde yerine başka balık bulmak bazı türlerde çok çok zorlaşıyor. Sonuç itibari ile tür seçimi yaparken hem zevkiniz hemde bütçeniz karar verir yavrumu yoksa damızlıkmı alacağınıza.Benim fikrimi soracak olursanız ben her zaman yavrudan yanayım. Alacağınız balık sayısına gelince ise bu seferde yine bütçeniz ve akvaryum hacminiz karar verir ne kadar balık alacağınıza. Tropheuslar sürü balığı olduğundan dolayı kalabalık bir koloniye sahip olmanız daha doğru olacaktır.Hacminiz el verdiği kadarı ile ne kadar fazla balığa sahip olursanız balıklarınız o kadar mutlu olacaktır , renklerini daha fazla vereceklerdir.Haliyle yavru alma olasılığınızda o kadar artacaktır. Yavru balık alınırken sayı mümkün olduğunca fazla tutulmalı.Yani en az 15-20 adet olmakla beraber bu sayı 25-30-40 bile olabilir.Yeterki hacminiz yeterli olsun.Balıklar büyüyüp cinsiyet oranları belli olduğu zaman 6-8 dişi balığa 1 erkek düşecek şekilde ayarlama yapmalısınız.
Yani ortalama olarak 12-15 hatta 18 dişiye 2 erkek bile olabilir ama 3 erkek olsada yine iyi bir koloni olacaktır..Ama eğer toplam dişi sayınız 6-8 olursa yine 2 erkek olmalı koloninizde.Çünkü her zaman elinizin altında yedek olarak 1 erkek bulunmalı.Baskın erkeğin ölmesi gibi durumlarda diğer erkeğiniz işinize yarayacaktır.
Aşağıda örnek olarak çeşitli oranlarda koloni sayıları yazmakta.Size uyan herhangi birisini seçebilirsiniz. Aşağıda verdiğim sayı ve oranlar yeterli hacime sahip akvaryumlar için. 1 erkek 4-5-6-7-8-9-10 dişi olabilir.(İllede tek erkek olsun istiyorsanız) 2 erkek 6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16 dişi olabilir. 3-4 erkek 16-17-18-19-20-21-22-23-24 dişi olabilir. 5-6 erkek 24-25-26-27-28-29-30-31-32 dişi olabilir. Tabi bu verdiğim rakamlar ortalama rakamlar.Siz daha farklı kolonilerede sahip olabilirsiniz.
1 erkek 15 dişi yada 3 erkek 15 dişi gibi.Ayrıca damızlık balık alırken bu oranlarda satın almak neredeyse imkansız.Ancak daha önce biri böyle bir koloni kurmuş olup o koloniyi satıyor olması lazım.Yoksa hiçbir ithalatçının bu şekilde balık vereceğini sanmam.Genelde 1 erkek 2-3 dişi oranında veriyorlar Tropheusları.O yüzden bol miktarda yavru alıp onları büyüterek bu şekilde büyük koloniler ortaya çıkarılabilir.
Balıkları temin etme konusuna gelince ise ; yukarıdada bahsettiğim gibi ithalatçılardan ve akvaryumcularda istediğiniz oranlarda balık temin edemeyebilirsiniz.Ancak daha önce bir şekilde iyi bir koloni oluşturmuş birinin balıklarını satın alarak sahip olabilirsiniz.Yada illaki ithalatçıdan alacağım diyorsanız o halde parasını ödeyip erkeklerle birlikte büyük bir koloni satın alıp fazlalık erkekleri elinizden çıkarmanız gerekecektir. Güzel bir Ikola ve Bulupoint kolonisi 
Bilinmesi gereken çok önemli notlar ; - Beslemek istediğiniz türü çok iyi tanıyın , eğer hoşunuza giden türü daha önce canlı olarak görmediyseniz internetten araştırma yaparak en az 3-4 farklı fotoğrafını inceleyin ve balığı tanıyarak almaya gidin. - Söz konusu balık Tropheus ise kesinlikle ama kesinlikle görerek almalısınız.Piyasada çok fazla sahtekar insanlar bulunduğundan İlangi diye chimba,moliro gibi türleri vermeye kalkabilirler. - Anüs vent kontrolünü nasıl yapılır öğrenip , almak istediğiniz balıkları kontrol ederek alın. - Eğer tercihinizi yavru balıktan yana yaparsanız balıkların anaçlarını muhakkak görerek alın.
Anaçlarını görmediğiniz yavruları almaktan kaçının.Bizim amacımız türünün güzel örneğini beslemek olduğundan anaçları görmek çok önemli.Eğer balık alacağınız kişi tanıdığınız biri ise sözüne güvenebilirsiniz fakat tanımadığınız birinden balık alacaksanız gidip bizzat anaçları görmek isteyin.Fotoğraf tekliflerini reddedin ve balıkları yerinde görmek isteyin. - Ne olursa olsun aldığınız tür , türünün güzel örneği olmalı.Bu , siz balığı satarken size iyi referans olacaktır.Aksi takdirde istediğiniz fiyata satamayabilirsiniz.Ayrıca türünün iyisine sahip olmanız sizin hobideki prestijiniz içinde gerekli.Yani iyi balıklara sahip biri olarakmı bilinmek istersiniz yoksa kötü balıklara sahip biri olarakmı ? Ki iyi balıklara sahip olduğunuzda yavrularınız için siz müşteri aramadan , müşterileri sizi bulacaklardır. - Diyelim ki birinden balık almaya gideceksiniz.Alacağınız balık ister yavru olsun , ister damızlık olsun , söyleyin sahibinde 1-2 gün yem vermesin balıklara.Balıkları almaya gittiğinizde balıklara yemi siz verin ve iştahlarını kontrol edin.Eğer yem yemelerinde bir sıkıntı yoksa sorun yoktur büyük ihtimal.
Ayrıca akvaryum tabanında eğer balıkların dışkıları bulunuyorsa onlarıda inceleyin.Koyu renklimi yoksa beyaz ip gibi yada boğumlu şekildemi.Eğer koyu ve küçük parçalar halinde değilse muhtemelen balığın bağırsaklarında sorun vardır. - Alacağınız balıkların yüzgeçlerini , solungaç hareketlerini ve vücudunu iyice kontrol edin ve anormal birşey olup olmadığını gözlemleyin. - Alacağınız balıkların nereden geldiklerini sorun.Eğer uzak doğu ise kesinlikle uzak durmanızı tavsiye ederim.Singapur balığına kesinlikle yanaşmayın yoksa üzülürsünüz. - Balıkları alacağınız akvaryumun su değerlerini sorun , ek bir madde kullanıp kullanmadığını sorun. - Balıkların daha önce herhangi bir rahatsızlık geçirip geçirmediklerini sorun. - Balıklarınızı aldıktan sonra akvaryunuzdan hava hortumu çekerek , balıkların bulundukları kovaya yavaş yavaş su akıtınız.Hortumun ucuna valf koyarsanız suyun debisini kontrol altında tutabilirsiniz.Balıkları en az 1-1,5 saat boyunca suyunuza alıştırın.Geldikleri gibi bir anda akvaryuma eklemeyiniz. Türünün güzel örneklerine , birkaç örnek verecek olursak ; Türünün güzel örneği olan ikola ve kriza 
Ve yine türünün güzel örneği olan kasakalawe ve ilangi 
AKVARYUM BAKIMI Tropheuslar için özel bir akvaryum bakımı uygulamaya gerek yok.Her zaman yaptığımız gibi haftalık %20-30 dip çekimi ve taze su eklenmesi yeterli gelecektir.Mümkün olduğu kadar bakımı geciktirmeyin derim.Çünkü belki birkaç geciktirmede birşey olmayabilir ama birgün mutlaka olumsuz bir etkisi oluyor.Balıkta fiziksel etkileri olmakla beraber üremesine ve renginede etki etmekte.Bu nedenle bakımın rutin yapılması önemlidir.


 

Most Reading

Sidebar One